Zo krijg je meer bijen in de tuin
- Zorg het hele jaar voor voldoende voeding (nectar) voor de bijen. Dit kan je realiseren door het bloeiseizoen zo lang mogelijk op te rekken. In de winter kan je bijvoorbeeld gebruik maken van winterheide en in het late najaar van bloeiende klimop.
- Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in de tuin.
- Koop alleen nieuwe planten waarvan je zeker weet of hier geen restanten van chemische middelen op zitten.
- Veel inheemse bloemen zijn ideaal voor bijen. Overweeg inheemse planten voor in je tuin.
- Laat uitgebloeide planten gewoon staan. Snoei deze pas in het voorjaar terug.
- Enkelbloemige planten zijn makkelijker toegankelijk voor bijen dan bijvoorbeeld dubbel gevulde bloemen.
- In veel tuinwinkels zijn tegenwoordig ook speciale zadenmengsels verkrijgbaar met goede bijenplanten. Dit is een hele voordelige manier om bijenvriendelijke planten te krijgen.
- Een bijenhotel, een rommelhoekje, etc. geven bijen ook nestgelegenheid in je tuin.
- Een bijenhotel plaats je op een zonnige plek in je tuin. De opening kan het best gericht worden naar het zuiden.
- Veel kruiden trekken ook bijen aan. Denk maar eens aan marjolein, salie, tijm, of lavendel.
- Veel bloeiende bomen (bloesem) zorgen al vroeg in het seizoen voor veel nectar. Vooral inheemse soorten zijn bijzonder geschikt.
- Ook wilgen(katjes) zorgen al vroeg in het jaar voor veel voedsel voor bijen. Knot daarom niet alle wilgen elk jaar, zodat je de bloei niet weg snoeit.
- Een bloemenweide trekt veel (verschillende soorten) bijen. Heb je de ruimte, maai dan niet op alle plekken het gras terug, maar laat het gras lang. Er komen vanzelf verschillende bloemen in. Natuurlijk kan je dit proces ook versnellen door een (weide) bloemenmengsel te zaaien.
Bijenplanten voor het voorjaar: Winterheide, krokus, sneeuwklokje, nieskruid, winterakoniet, zenegroen, lavendel, vingerhoedskruid, smeerwortel, vlier, wilg en fruit- of bloesembomen.
Bijenplanten voor de zomer: Rozen, ereprijs, salie, siererwt, geranium, duifkruid, bijenkorfje, guldenroede, meisjesogen en klokjesbloem, dropplant, komkommerkruid en stokroos.
Bijenplanten voor het najaar: Hemelsleutel, herfstaster, zonnehoed, duizendblad, herfstanemoon, herfstkrokus, venkel en struikheide.
Bron: kleinetuinen.nl
De hoornaar heeft het op onder andere bijen voorzien. Geen goed nieuws voor imkers. Maar in tegenstelling tot wat wordt beweerd, is deze Aziatische soort weliswaar een vervelende bedreiger voor honingbijen, maar niet een indringer die hele volken uitmoordt. We zullen ze steeds vaker voor onze bijenkasten op jacht zien. De hoornaar speurt naar plekken waar veel insectenactiviteit is. Honingbijenvolken zijn dit bij uitstek. Binnenkomende bijen zijn een makkelijker prooi dan de als een speer uit de kast vertrekkende bijen.
De meest opvallende kenmerken waarmee de Aziatische hoornaar zich onderscheid van bijvoorbeeld de Europese soort zijn een zwart borststuk, gele poten en een duidelijk gele ring in het achterlijf.
Herkenning van de Aziatische hoornaar: https://www.bijenhouders.nl/files/downloads-algemeen/identificatieblad_vespa_velutina_mnhn.pdf
Nederland is verplicht de verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Aziatische hoornaar gezien? Meld het op https://waarneming.nl/go/vespa-velutina bron: NBV
Bijen en wespen steken niet vaak, maar het komt wel voor. Als je wordt gestoken kan er een pijnlijke reactie aan de huid optreden, maar er zijn ook ernstige reacties mogelijk. Bij iemand die allergisch is, of als iemand vaak is gestoken, kan het zelfs dodelijk zijn! Doorgaans is het niet nodig om naar de dokter te gaan, uitzondering is wanneer in of om de luchtwegen, neus, oren en ogen wordt gestoken. Een bijensteek of wespensteek kan goed worden behandeld door de plek te koelen, eventueel de angel te verwijderen en de pijn te bestrijden. Bij wespensteken is het belangrijk dat de plek goed ontsmet wordt. Ook bij bijensteken kan dit geen kwaad.
De angel verwijderen
Bijen laten een angel achter, wespen niet. Zit er nog een angel in de steek? Dan was het een bij. Verwijder de angel door met een nagel of een pasje langs de huid te schrapen. Pak de angel niet vast (ook niet met een pincet), want door de knijpende beweging zal er meer gif in de huid worden gepompt.
Wanneer naar de dokter?
In principe hoef je voor een bijen- of wespensteek niet naar de dokter. Bij meer dan twintig steken (voor een volwassene) moet je echter wel naar het ziekenhuis voor observatie. De kans dat een toxische reactie optreedt is te groot. Wanneer je weet dat je allergisch bent, is het altijd verstandig om anti-allergie medicatie bij je te hebben. Heb je dit niet, neem dan contact op met een arts. Bij steken rondom de keel, neus, lippen, oren en ogen is het ook verstandig contact op te nemen met een dokter.
BRON: dier-en-natuur.infonu.nl